Автор: Светослав Иванов, 120 минути Следвайте Гласове в ТелеграмДвижението хути се ражда

...
Автор: Светослав Иванов, 120 минути Следвайте Гласове в ТелеграмДвижението хути се ражда
Коментари Харесай

Мохамед ал Бухайти от йеменските хути пред бТВ: Вместо да ни нападат, САЩ и Британия трябваше да притиснат Израел да спре масовото унищожение в Газа

Автор: Светослав Иванов, " 120 минути "  Следвайте " Гласове " в Телеграм

Движението хути се ражда в северната част на Йемен, където множеството хора следват " зайдизъм " - отклонение на шиитския ислям. В общи линии те имат вяра, че халифатът след гибелта на пророка Мохамед, се поставя на синовете на щерка му - Фатима. Зайдитските имами се борят за надзор над района от епохи.

През 1918 година е първото държавно образувание, което съществува до 1962 година. Тогава избухва революция, която води до раждането на Йемен. В идващите десетилетия северните региони, обитаеми с шиити, изостават стопански от останалата част на Йемен, обитаема със сунити.

Така през 1980 година се ражда придвижването " Вярващата юноша ", която последователно застава в контраст на държавното управление в столицата Сана. През 2014 година хутите слизат от север и завземат столицата на Йемен. С поддръжката на Иран откриват надзор върху западната част на страната. Това е повода година по-късно Саудитска Арабия да стартира военни удари, при които умират над 20 000 души.

След прекратяването на огъня през април 2022 година, Йемен се радва на относително успокоение. Списание " Икономист " разяснява, че до преди няколко месеца се смяташе, че макар непрестанните закани към Съединени американски щати и Израел, хутите не разполагат с нужното въоръжение, с цел да са действителна опасност в района. Докато в края на 2023 година, бойци на групировката не стартира офанзиви против кораби, преминаващи през Баб ел Мандеб на Червено море, тясна линия, която свързва по вода Азия и Африка и е най-прекият път от Европа към Южна и Югоизточна Азия.

През ноември хутите отвлякоха комерсиалния транспортен съд Galaxy Leader с двама българи на борда. Капитанът на кораба и първият помощник-капитан към момента са в плен, а корабът им беше трансфорат в туристическа атракция. През седмицата Съединени американски щати и Англия започнаха нанасянето на лимитирани военни удари по цели в Йемен.

Ексклузивно в „ Роуминг “ от Йемен за първи път в България – приказва Мохамед ал Бухайти, един от водачите на придвижването хути.

Интервю на Светослав Иванов:

- На арабски Баб ел Мандеб значи Портата на рева. Не се ли страхувате, че с дейностите си и това, че предизвикахте американски и английски удари, вашето придвижване може да бъде унищожено, а Йемен да пострада за десетилетия напред?

- В името на Аллах, всемогъщия и всемилостивия, нашата интервенция против израелците и възбраната ни техни кораби да минават през Баб ел Мандеб е етичен акт, с цел да спрат всеобщото заличаване на почтените в Газа. Не ни е боязън от техния отговор, изключително откакто водихме война против 17 страни, измежду тях Съединени американски щати, Англия, които атакуваха Йемен, цели девет години. Излязохме от тази война спечелили. Не с нашата военна мощ, а със силата на Аллах.

- За какво се борят хутите сега?

- Нашата цел са единствено плаващите кораби на Израел. Не да ги потопим или превземаме, a единствено да им забраним да употребяват Баб ел Мандеб и да променим маршрута им, с цел да се усилят разноските на израелците. Ползваме я като напън, с цел да спре всеобщото изтребване на палестинците в Газа. С нападението на Съединените щати и Англия ние сме длъжни, наша цел да бъде и всичко, обвързвано с тях.

- Как бихте описали вашата визия по какъв начин би трябвало да се ръководи една страна?

- Нашето виждане е ясно. Ние сме за свободен Йемен, за свободни решения, само че казусът, който се появи е, че няколко йеменски политически фракции, подпомагани от Америка и Англия, както и от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, провокираха нападението против Йемен. Обаче в този момент те трансформираха позициите си, осъзнавайки, че народът не е склонен с тях. Атаките от страна на Америка и Англия накара народа ни да се сплоти и да изиска връщането на суверенитета и свободата на Йемен.

- Обвинявани сте, че блокирате световния морски трафик. Вие атакувате кораби. Не е ли това нарушаване на интернационалните закони?

- Това не е правилно. Ние единствено и само атакуваме израелските кораби или кораби, свързани с Израел. Това е истината и американците го знаят. Ако допуснем някаква неточност, сме подготвени да понесем отговорност, без никакъв напън от външни сили. Да не забравяме, че Америка желае да изкриви истината и да събере повече врагове против Йемен.

- Каква е тактиката ви сега - ще се отбранявате против ударите или ще продължите с офанзивите против кораби?

- Америка и Британия оповестиха война против Йемен. Ние сме длъжни да се пазиме. Затова всички американски и английски военни единици ще бъдат наша цел. Ние няма да обявим кои са тъкмо, ще разберете, откакто бъдат ударени. Това е правото на отговор на Йемен против Америка и Британия. Нямаме балистични ракети, които да минават континентите и да ударят американците в Америка, по тази причина сме длъжни да ударим американски и английски цели, които можем да достигнем.

- Заплашихте, че в обсега на вашите ракети са петролните и газови уреди на Саудитка Арабия и Обединените арабски емирства. Наистина ли желаете да застрашите доставките на нефт по света?

- Това беше предизвестие за Саудитска Арабия и ОАЕ, в случай че поддържат Америка и Британия в офанзивите против Йемен. Ако това стане, в действителност сме длъжни да го създадем. Още повече, че Саудитска Арабия и ОАЕ, дружно с Америка и Британия, унищожаваха всякаква конструкция в продължение на девет години в Йемен. Надяваме се Саудитска Арабия и ОАЕ да не застанат дружно с Британия и Америка в нападението против Йемен.

- Как бихте описали връзката с Иран? И по какъв начин бихте дали отговор на изказванията, че сте иранско прокси?

- Тези обвинявания не са правилни. Целта им е да скрият истината. Америка и Британия, както и Израел, вършат всеобщи убийства и унищожават палестинския народ, а палестинците са араби. Те не са иранци, а са араби. Ако тези всеобщи убийства се случваха в Иран, щяхме да оказваме помощ на иранците и да се грижим за тях, само че в този момент оказваме помощ на палестинците. Целта на американците е с тези обвинявания да трансформират публичното мнение по главния въпрос. Въпросът не е кой ни финансира с оръжия, въпросът не е кой оказва помощ на Америка или Англия, въпросът не е от кое място Израел взима оръжия - основният въпрос е, че Израел прави всеобщо заличаване против палестинския народ. Това е ясно на всички. Ние би трябвало или да оказваме помощ, с цел да спре това заличаване, или да подкрепим тези варвари. Йемен през днешния ден се пробва да спре всеобщо заличаване, а Америка и Британия се пробват да поддържат всеобщото ликвидиране на палестинците. Въпросът, който би трябвало да бъде заложен на целия свят, изключително на ръководещите в света, както и всичките политически партии – вие заставате ли зад всеобщите убийства или сте на страната на почтените хора? Този въпрос би трябвало да бъде заложен, а не въпросът от кое място взимаш оръжие, кой застава зад теб и те финансира с оръжия. Ако следваме тези въпроси, ще забравим главния въпрос, ще забравим за етичния акт.

- Ако Израел спре или понижи интензитета на военните удари в Газа ще престанете ли да атакувате кораби?

- Разбира се. Ако Израел спре да убива децата на Газа и спре обсадата, ние ще спрем всевъзможни военни и невоенни дейности по отношение на корабите. Съединени американски щати и Англия трябваше да притиснат Израел да спре всеобщото заличаване на децата в Газа и да разрешат влизането на помощите от медикаменти и храна, вместо да атакуват Йемен. Нашите дейности са етичен акт и целят мир по света.

- Корабът, който пленихте през ноември - " Galaxy Leader ". Знаете ли, че капитанът и асистент капитанът са българи? Какво се случва с тях и останалите членове на екипажа? 

- Йеменските сили се отнасят добре с пленения екипаж. Има снимани клипове, които потвърждават това, а пленените са доста добре. Искаме да успокоим околните им, че те са добре. Ние като йеменци имаме към тях доста положително отношение и се държим с тях като с посетители. Разбира се, ще бъдат освободени сега, в който се реши проблема.

- Казвайки, че са " доста добре ", бихте ли ни споделили къде се намират, по какъв начин минава един техен ден, имат ли достъп до здравна грижа, могат ли да се обадят на своите фамилии? 

- Аз не знам къде се намират, само че с тях се държат доста добре, в първокласни условия. Затова желая да успокоим всички. За това дали имат контакт с роднините – не знам дали им разрешават, или не, само че удостоверявам, че контактът с околните е право на пленените. Аз ще се свържа с тях, с цел да схвана цялата информация и да потвърдя, че употребяват правото си да се свържат със фамилиите си. Не се държим с тях като с обвинени. Те просто са имали неприятния шанс, да бъдат на израелски транспортен съд, който не се подчини на заповед на йеменските военни да не минава през Баб ел Мандеб.

- Аз желая да ви прикани и да употребявам това изявление, което сега се гледа от милиони хора в България, да се грижите добре за тях, да ги освободите допустимо най-скоро, по този начин както България в предишното се е грижела за хиляди йеменски студенти, които са били в нашата страна.

- Потвърждавам пред всички, че отношението към тях е доста положително. Както и давам обещание да предам вашите думи на нашите ръководещи. Отново дублирам, че нашата цел не е нито да потапяме корабите, нито да ги задържим. Нашата цел е да променим курса им. За страдание част от екипажите на тези кораби не се подчиняват на йеменските военни заповеди да не употребяват Червено море за корабоплаване – това е тяхната неточност. Грешката на американците и британците е, че карат тези кораби да минават през Баб ел Мандеб, въпреки да знаят за рисковете.

- Ако нещата ескалират, какъв брой надалеч са способни да стигнат хутите?

- Искам да кажа пред всички - нашата война не е против народите на Америка и Британия, а против ционистите, които ръководят Вашингтон и Лондон. Те са причина за доста нещастия по целия свят, изключително по нашите земи - арабските и мюсюлманските. Отново споделяме, че нашата война е етичен акт. Ние не сме нападали никого. Те ни нападнаха през 2015 година, когато от Вашингтон оповестиха офанзивата против Йемен. Направиха го от Вашингтон, а не от Рияд или Абу Даби. Направиха го на британски език, а не на арабски. Затова ние ще продължим да се пазиме и ще продължим да оказваме помощ на всички нападнати по света. Каквато раса, поданство или вяра да имат. И последно – топката е на терена на Америка и Англия. Те могат да спрат войната, да натиснат израелците да спрат всеобщите убийства и заличаване в Газа и да спрат обсадата, с цел да могат да влязат храна и медикаменти за децата.

- Благодаря ви за този диалог.

- Благодаря ви, ние ще продължим връзката и аз ще виждам да предам вашите думи на ръководещите. Тези пленени ние не ги считаме за отговорни, а ги одобряваме като посетители. Ще предам вашите думи за отношението на българския народ и управляващите към йеменските студенти в предишното. Може би ще открием линия за връзка сред нашите и вашите ръководещи.

Инфо:бТВ

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР